CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, September 22, 2010

Tips jika terperangkap di dalam lif...

Memandangkan semalam aku baru je habis kursus lif bersama Newwin Elevator S/B...adalah beberapa tips yang diorang bagi jika anda terperangkap di dalam lif...So,korang tak payah la panik bila tetiba lif yang korang naik tu berhenti di tengah jalan..Sebab sistem pengudaraan dan pencahayaan cukup utk korang...memang tak kan lemas la...cuma LAPAR je..hehehe...


1) Jangan sesekali mencuba untuk 'memaksa' pintu lif untuk terbuka bila anda dah jammed kat situ...Duduk diam-diam je...tp jangan lak diam sgt..kang takde pulak org tau yang korang tgh jammed dlm lif..kan ada butang intercom ng butang bell...korang tekan la butang-butang tu..confirm ada org tolong nya...takpun kalau takde org dtg bantu,apa lagi call la 999....hehehe

2) Jangan mencuba untuk membaiki atau modify apa-apa parts pun dlm lif...Tapi kalau aku, mcmana pulak nak modify kan kalau dah jammed...

3) Jangan nak jadi Mcgyver pulak...Usik wayar tu wayar ni...kang ada pulak yang kena renjatan elektrik pulak...tak pasal-pasal je kan...

4) Jangan nak menggatal tgn tu mengusik suis-suis yang ada dlm lif..kan ada suis kan...hah jgn nak menggatal usik pulak...Usik button bell ng intercom je dh cukup...

Lepas korang dah dpt berkomunikasi dgn penjaga lif...nnt dgn berlari-lari anak pantas diorang dtg untuk menyelamatkan korang...Confirm nnt diorang dtg 'Minta maaf' pastu mesti diorang akan tenangkan korang yg tak tentu arah duk dlm lif tu kan...

Lepas diorang dh settle semua tutup suis sini suis sana baru la diorang selamatkan korang..Pastu sure korang trauma sekejap nak naik lif...hahaha...Yang penting udara ng cahaya cukup utk korang....:)

p/s : 999 or emergency calls boleh di buat walaupun line takde dlm lif...Oppss ni utk org yang tak tau je...kot-kot ada yang tak tau...sbb ada org tanya kalau takde line boleh ke call 999...isk isk..dah nama pun emergency call kan..MESTILAH BOLEH...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails