CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, March 27, 2011

Tentang AYAH...

♥ AYAH ♥
Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..
Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..
Tp tahukah kita bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn minum ais!".
Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"
Sadarkah kita bhw ayah hany ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.

Saat kita sudah d percayai, ayahpun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...
Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..

Stelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.
tanpa menolak, beliau memenuhinya..
Saat kamu berjaya.. Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu.. Ayah akan tersenyum dngan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..
Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya

Dan akhirnya..
Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya .,ayahpun tersenyum bahagia..
Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?
Ayah menangis krn ayah sangat bahagia.
Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik.
Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..
Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..

#Tapi abah kita tak sempat pun hantar kita ke kolej,skrg ni kita dah berjaya dah capai cita-cita kita, apatah lagi nak tgk kita kahwin..tp abah jgn risau, bakal suami kita orang yang baik,dia boleh jaga dan sayang kita..
Mode: rindu sgt kat abah..:'(..

Ehsan by Google

Thursday, March 24, 2011

Pantun tentang cinta...

Assalamualaikum..

Tetiba je balik meeting sibuk nak update blog ni. hehehe, masa tengah tunggu Tuan Pengarah sampai utk ber'meeting, terkeluar pulak pantun 5kerat dari seorang pegawai ni...Hahaha, mana taknya menunggu punyalah lama, supposed meeting start 2.30ptg, tp start almost at 4pm..Naik mengantuk aku dok dlm bilik mesyuarat tu. Nak present tak sampai 10min pun. Berborak punye berborak, tetiba je ada org bagi pantun...

Kawen satu    = Cinta sejati
Kawen dua     = Cinta berbelah bagi
Kawen tiga     = Cinta tiga segi
Kawen empat = Sunnah Nabi
Kawen lima    = Giler vavi...

Hahahaha..tu dikira pantun ke??Ahhh boleh la kan..tak pernah lak aku dgr org bagi pantun camtu...kihkih..Pandai je encik tu mengeluarkan ayat mcm tu, kelakar pun ada..Dok gelak je dlm meeting.
Last-last Tuan Pengarah masuk, so bermula la meeting. Punye la aku rasa kelam kabut aku present, mana tak nya 1st time kot dgn Tuan Pengarah lak tu!!..Rupanye senang je nak present, nasib baik dia tak tanya byk..Fuhh lega satu meeting dah abis...Esok ada dua lagi meeting nak kene hadap..So hadap jela...:))

Kasut Pasar Malam

Assalamualaikum,

Hah, tengok tajuk dah tau dah aku nak citer pasal ape kan..Pasal apa?Pasal kasut pasara malam lah, apa lagi..teehee...Sebelum-sebelum ni tak pernah lak terlintas hati aku ni nak beli kasut kat pasar malam, konon nak jaga standard..Apa barang beli kat pasar der?? hahaha....Kira paling bangsat pun aku beli Vincci je...Tu pun dah kira mahal jugakkan...Tapi memandangkan bila aku beli kasut mahal pun walhal Vincci je pun..kehkeh..dia punya tapak pun takdelah bagus sgt...haritu aku beli pakai tak sampai sebulan tapak tumit tu tercabut lak (sbb nye aku tersangkut kat lubang kecik,last2 aku tarik terus tercabut tapak)...hahaha..salah aku jugak la kot kan..nak salahkan Vincci lak, ceh...Dah ler tinggal besi tumit tu, bila aku jalan dah keletak keletuk dah bunyi kasut aku tu, giler bising wehhh..dari jauh dah boleh dgr aku jalan...bikin malu aku je...

Last-last semalam,ada pasar malam kat area rumah aku, dgn tak semena-menanya aku pun singgah ler...Wah,kekonon nak cari barang tuk masak malam, last-last aku menyinggah kat gerai kasut dulu. Lagipun dh byk byk kali jugak aku dok usha kasut kat situ, sebelum ni pandang sebelah mata pun tak, hahaha...Akhirnya aku beli jugak kasut dgn harga standard pasar malam RM10. Nah, amik ko....Bolehlah dari takde kan...dapat gak kasut baru aku...Ni dah siap pakai tuk g kerja dah..hahaha...

Tu dia jenama "MISS U" tuuuu..hahaha


Hah, tu la dia kasut RM10 tuh, siap jenama 'MISS U' lagi...hahahah...ala,untuk pakai harian je....Kira alah beli menang memakai ler...Mmg hari-hari aku guna la kot....heheheh..Ececece,pasni kalau ok, sure aku beli lagi...kehkeh...

Wednesday, March 23, 2011

Maksud Cinta dan Perkahwinan

Assalamualaikum,

Hari ni buat entri pasal cinta ng kawen la. Baru syiok..Sebab aku pun kekadang boleh konpius gak maksud cinta ng kawen ni..Eh, umur ko dah tua pun tak tau lagi ke maksud kawen ng cinta? hahaha..tak patut tak patut.. Tp bab-bab kawen ng cinta ni sgtlah complicated. Kekadang perasaan hati ini boleh jugak buat orang konpius. 'Eh,aku sayang dia ke?'...kejap-kejap nnt 'Eh, tak sayang lah,suka je ni'...jap g tukar lagi 'Eh,aku nak kawen ng dia'..hah,mesti korang pun pernah rasa mcm ni kan..rasa cam konpius yang berlebihan,nak nak bila kita sendiri tak tahu nak membezakan apa yang kita rasa...Fuhh...Korang bacalah eh maksud CINTA dan KAHWIN yang aku dpt dari emel En.Suth...Harap korang sudilah membacanya...:p

Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...

pelajar: guru, apakah erti cinta..?bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?

guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

gurunya menjawab: ye, itu lah cinta...

dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...?

guru: ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab: sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...

maka guru itu menjawab: itulah perkahwinan.......

tamat....


Kesimpulannya, usahlah terlalu memilih cinta, ditakuti anda akan terlepasnya, dan janganlah terlalu memilih jodoh, terimalah pasangan anda dengan seadanya. Tidak ada manusia yang sempurna di dunia ini. Setiap insan pasti ada kelebihan dan kekurangannya. 

Hah,mcmana??Fikir-fikirkan serta renung-renungkan...Selamat beramal..hehehe

Tuesday, March 22, 2011

Kursus Teambuilding KYKO di Cherating...

Cerita kursus ni dah basi dah sebenarnya, tp nak jugak share...Kursus yang berlangsung selama 3hari dari 23hb November hingga 26hb November 2010 di Suria Beach Resort Cherating. Jam 9.30 pagi bergerak ke Cherating dgn menaiki bas yang di sediakan oleh pihak JKR. So, sampai Cherating pukul 1petang..Check in then terus makan tengahari. Dapat sebilik dgn Nadia.
Tu dia Nadia....
Berikut adalah aktiviti-aktiviti yang dilakukan sepanjang kursus di sana...Check it out...:p

sesi mengambil gambar

Wan dan Auni..:))

Group Elite mempersembahkan...

Inspira (Dah mcm nama kete proton lak

Sesi pagi POCO-POCO






Sesi meningkatkan daya IQ




Nak tgk sape lagi kreatif, hah tudiaaa!!hahaha



Sesi berkaraoke



Group Kami yang terbaikkk


Dan berakhirnya kursus ini dgn jayanya...Sempat lagi berkenalan dgn org-org cawangan jalan ni....Terutama kak Wan Rohaiza, Auni ng Cik Ajid....:))

Hopefully ada lagi la kursus mcm ni...utk merapatkan hubungan ng menjalin ukhuwah ler katakan...heheheh...

Friday, March 18, 2011

Kembali lagi...

Assalamualaikum semua...

Aduh berhabuk dah blog Cik Dils ni...dah berapa lama tak bukak and blogwalking....nak kata busy tak sgt, tp susah sgt nak bukak blog ni...sorry semua..dah masuk tahun 2011 pun, baru kau terhegeh-hegeh nak update blog kau ke Diela??...hehehe..apa nak ngomel ni ye??

Ada byk sgt nak cerita, dari berkursus di Cherating November 2010 sampai skrg ni...macam-macam jadi dgn diri sendiri dan environment...ada suka, duka, sedih, gembira...macam-macam hal. Nnt saya start dengan cerita di Cherating...sila tunggu ye..:))

Oh,sebelum tu, kejap lagi saya nak balik Melaka dah, mak ada buat kenduri doa selamat dan kenduri sempena nak ke Mekah untuk umrah. Alhamdulillah dah dpt tarikh, I'Allah 8hb April berlps la mak saya ke Mekah..Harap-harap semua berjalan lancar dan semoga mak sihat walafiat. Mak, tolong doa yang baik-baik ye utk saya..cepat kawen ke (gatai no) hehehe..supaya bila mak balik dari umrah lembutlah hati dia utk turunkan hantaran...haih pening kepala bila fikir nilai hantaran yang diminta mak..Kalau la bakal tunang den tu org kaya minta je berapa dia boleh bagi. Ini kerja, KWSP pun tak dpt mak oiii....haih..hehehe..takpe ada rezeki nak kawen kot nnt..Doa-doakan ye kekawan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails