CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, March 23, 2011

Maksud Cinta dan Perkahwinan

Assalamualaikum,

Hari ni buat entri pasal cinta ng kawen la. Baru syiok..Sebab aku pun kekadang boleh konpius gak maksud cinta ng kawen ni..Eh, umur ko dah tua pun tak tau lagi ke maksud kawen ng cinta? hahaha..tak patut tak patut.. Tp bab-bab kawen ng cinta ni sgtlah complicated. Kekadang perasaan hati ini boleh jugak buat orang konpius. 'Eh,aku sayang dia ke?'...kejap-kejap nnt 'Eh, tak sayang lah,suka je ni'...jap g tukar lagi 'Eh,aku nak kawen ng dia'..hah,mesti korang pun pernah rasa mcm ni kan..rasa cam konpius yang berlebihan,nak nak bila kita sendiri tak tahu nak membezakan apa yang kita rasa...Fuhh...Korang bacalah eh maksud CINTA dan KAHWIN yang aku dpt dari emel En.Suth...Harap korang sudilah membacanya...:p

Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...

pelajar: guru, apakah erti cinta..?bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?

guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

gurunya menjawab: ye, itu lah cinta...

dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...?

guru: ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab: sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...

maka guru itu menjawab: itulah perkahwinan.......

tamat....


Kesimpulannya, usahlah terlalu memilih cinta, ditakuti anda akan terlepasnya, dan janganlah terlalu memilih jodoh, terimalah pasangan anda dengan seadanya. Tidak ada manusia yang sempurna di dunia ini. Setiap insan pasti ada kelebihan dan kekurangannya. 

Hah,mcmana??Fikir-fikirkan serta renung-renungkan...Selamat beramal..hehehe

2 comments:

  1. best la kisah cinta dan perkahwinan nie.
    :D
    suke3.

    ReplyDelete
  2. hehehe...aah best!!...a very thoughtful story la sebenarnya...:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails